skip to Main Content

De duurzame bierproeverij

De Duurzame Bierproeverij

Het is donderdagavond, zeven uur. Na een heerlijke maaltijd samen met je huisgenoten, komen jullie op het idee: een bierproeverij organiseren met het huis! Iedereen neemt een biertje naar keuze mee, het liefst eentje met een leuk verhaal. Daarnaast is het ook leuk als het biertje een beetje toegankelijk is voor de niet-bierdrinker. In dit artikel geef ik je een paar ideeën voor lekkere biertjes waar ook een duurzaam verhaal achter zit.

LET OP: GENIET, MAAR DRINK MET MATE.

Deze samenwerking tussen Vers & Vrij en Pieke is ontzettend lekker! Afgelopen zomer heb ik van dit biertje genoten bij vrienden. Hoewel ik even moest wennen aan de smaak van rozenbottel, ben ik na een paar slokken zeker fan. 

Het duurzame tintje? De Bottel is gemaakt van overgebleven brood! Oprichter Laura gebruikt overgebleven brood om voedselverspilling tegen te gaan.

Bij Pieke is niet alleen broodbier te krijgen, maar ook broodgin! Zelf heb ik de gin nog niet kunnen proberen, maar ik ben zeker benieuwd! Bekijk vooral het assortiment op de website.

Vorig jaar ben ik een weekendje weg geweest in de buurt van Gulpen. Toen ik het brouwlokaal zag, wist ik dat ik daar even een kijkje moest nemen. Hoewel het nog te vroeg was voor een bierproeverij, heb ik toen wel een paar biertjes op de kop getikt. Deze zat er niet tussen, maar toen ik deze in de supermarkt vond, heb ik hem gelijk meegenomen. Mocht je een keer in Limburg zijn, raad ik je vooral aan om eens een kijkje te nemen bij het brouwlokaal!

Gulpener bestaat al ruim 200 jaar en heeft momenteel het duurzaamste brouwhuis van Europa. Gelukkig houdt daar  de ambitie niet op: vóór 2030 willen ze fossielvrij bier brouwen. Daarnaast maken zij in de productie gebruik van lokale hop en graan, waardoor de CO2-uitstoot beperkt blijft. 
Wil jij nou een Gulpener proeven? Kijk vooral bij je lokale bierwinkel, de supermarkt of de website.

Gulpener Biologisch IPA

Wellicht ben je weleens op de Heuvelrug geweest in Utrecht. Zo niet? Laat dan dit biertje je meenemen op een denkbeeldige reis naar deze mooie omgeving. Het biertje van Bird Brewery is een samenwerking met het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH). In het biertje zitten natuurlijke ingrediënten, waaronder de veldsalie uit het park zelf.

Je zal wellicht denken: wat heeft het NPUH hieraan? Wees gerust: bij elke aankoop van het biertje ontvangt het NPUH een bijdrage om de omgeving te beschermen. Zo kan jij rustig genieten van het biertje, terwijl het NPUH met jouw bijdrage aan de slag kan!
Bird Brewery heeft, naast dit biertje, nog veel meer bieren die bijdragen aan de natuur. Kijk dus vooral wat ze te bieden hebben op de website!

Heuvelrug Blond Bier

Tijdens mijn studie in Nijmegen ben ik vaak genoeg bij brouwerij de Hemel geweest. Mijn favoriete tentje voor een kopje koffie of een lunch (Bairro Alto) zat hier op kruipafstand. Toen ik hoorde dat deze brouwerij een biertje had om voedselverspilling tegen te gaan, was ik gelijk enthousiast, vandaar deze toevoeging van het tweede broodbier!

Dit biertje is ontstaan als samenwerking met de Nijmeegse bakker ‘t Kraayennest. Bij ‘t Kraayennest maken ze heerlijk steengoedbrood, een desembrood dat op een stenen vloer wordt gebakken. Het overgebleven brood wordt gebruikt om dit Steengoed Blond te maken. Persoonlijk vind ik de Bottel Rozenbottelbier (nummer 1 van deze lijst) iets lekkerder smaken, maar dit biertje mag er ook zeker zijn! Mocht jij dit brood biertje lekkerder vinden, laat het dan vooral weten in de comments!

Wil je dit biertje ook proberen? Hij is te koop bij de bakkerij!

Steengoed Blond

Behoefte aan een biertje met een laag alcoholgehalte? Dan heb ik iets voor je! Brouwerij Homeland maakt dit heerlijke biertje, wat mij veel doet denken aan een Radler. Het is dus het ideale biertje aan het begin van een bierproeverij, om in de stemming te komen. 

Zoals op het biertje is te lezen, is dit een ‘Citrus Blond’ – wat bij de eerste slok zeker te proeven is. Voor dit artikel had ik nog nooit van brouwerij Homeland gehoord, dus ik ga zeker de andere biertjes ook eens proberen!

Brouwerij Homeland maakt duurzaam bier door dit zo lokaal mogelijk te brouwen. Zo gaan ze op zoek naar lokale alternatieven om een recept nog beter te maken. Zo komen de mout en haver van lokale mouterij en molen. Op deze manier kan de brouwerij ook de ambachtelijke beroepen in Nederland steunen.

Wil je weten welke andere biertjes Homeland in huis heeft? Klik hier voor de website.

Luwte

Met deze tips kan jij je vrienden of huisgenoten verrassen met een duurzaam biertje. Duurzame biertjes zijn niet alleen lekker, maar kunnen ook bijdragen aan een betere toekomst. Heb ik een belangrijk biertje gemist? Laat het dan vooral weten in de comments!

Nog op zoek naar iets lekkers voor bij het bier? Hier lees je een aantal van onze recepten:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top