skip to Main Content

Alternatieven voor gifvrije bloemen

Alternatieven Voor Gifvrije Bloemen

Bloemen zien er vrolijk uit en zijn een leuk cadeautje om te krijgen. Maar die kleurrijke bloemen komen vaak uit een verwarmde kas of zijn van ver ingevlogen met het vliegtuig. Dit heeft flinke impact op het klimaat en dan hebben we het nog niet eens over het watergebruik en de bestrijdingsmiddelen die er worden gebruikt in de bloementeelt. (Bron: Milieucentraal)

‘Kan je dan nooit meer een bloemetje kopen’ hoor ik je denken. Dat niet per se maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kan letten. Lees snel verder!

Bloemen hebben ook keurmerken en daardoor krijg je inzicht op het gebruik van bestrijdingsmiddelen, – water en arbeidsomstandigheden. Keurmerken ‘Biologisch, On the Way to PlanetProof en MPS-A’ let bijvoorbeeld nauwlettend op het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Keurmerk Fairtrade heeft juist weer de focus op de arbeidsomstandigheden bij de teelt. Voor meer informatie check je de Keurmerkenwijzer.

Daarnaast heb je in Nederland ook de Slow flowers. Dit zijn bloemen die geteeld worden in de volle grond en lokaal zijn verspreid. Dit gebeurt met respect voor en in samenwerking met de natuur. Aangezien ze niet in verwarmde kassen groeien zijn ze seizoengebonden – geteeld in het juiste seizoen

Op de website van Slow flowers vind je een overzicht van alle telers in Nederland. Ik licht er een aantal in de provincie Utrecht voor je uit.

  1. Glittergladiool

Op het terrein van Tuincentrum Steck Utrecht vind je vanaf het voorjaar tot de herfst een prachtige bloementuin. Je mag hier zelf komen plukken of je kan meerdere bossen afnemen als je bijvoorbeeld een evenement hebt.

Website: https://www.glittergladiool.com/

Andere pluktuinen waar je zelf kan plukken in Utrecht vind je o.a. bij stadstuin Zuilen en Moestuin Utrecht (Laan van Maarschalkerweerd). Ja het kost wat meer tijd maar je hebt gelijk een hele leuke ervaring.

  • Iris Plukt

Iris plukt is een biologische bloemenservice in Utrecht. De boeketten worden hand gebonden en de bloemen komen allemaal van Nederlandse bodem.

Website: https://irisplukt.nl/index.php/iris-plukt-is-een-nieuwe-biologische-bloemenservice-in-utrecht/

  • Toma bloemenservice

Toma bloemenservice is een biologische bloemisterij met tuinderijen in Hilversum en omgeving. Hier krijg je lokale en gifvrij geteelde bloemen, uit de volle grond en met de seizoenen mee. Deze natuurlijke boeketten zijn geschikt voor bedrijven, particulieren en evenementen.

Website: https://www.tomavandenbosch.nl/

Heb je een tuin of balkon? Zaai of plant je eigen bloemen zodat je er nog veel langer van kan genieten! Voor meer bloem- en moestuininspiratie lees je de moestuinblog. Hier lees je simpele tips waardoor je jouw studententuin of -balkon zo omtovert in een groene oase.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top