skip to Main Content

Recap: Treinreizen door Zwitserland

Recap: Treinreizen Door Zwitserland

Van kaasfonduen in Genève tot bibberen in Zermatt, reizen door Zwitserland is een fantastische ervaring. Begin juli ben ik samen met mijn vader anderhalve week door Zwitserland gereisd met de trein. In dit artikel kijk ik met jullie terug op deze reis en geef ik jullie tips voor je eigen treinreis.

Foto: Het meer van Genève 

Van tevoren moet je toch best wat regelen als je met de trein op vakantie wil. Hoewel wij thuis meestal zelf alles tot in de puntjes regelen, besloten we dit keer gebruik te maken van een reisbureau. Eigenlijk wist ik niet eens dat er speciale reisbureaus waren, maar het was deze keer echt een uitkomst, zeker omdat de medewerkers van het reisbureau goed op de hoogte waren van de meest pittoreske treinroutes.

Wil je wat geld besparen? Kijk naar de Interrail-pas en de bijbehorende kortingen. Zo konden we in Zwitserland bij diverse hostels 50% korting krijgen met de Interrail-pas. 

Sta jij op het punt om je treinreis te plannen? Denk dan vooral nog aan de volgende punten:

  • Hoe lang wil ik maximaal in de trein zitten?
  • Zijn er bepaalde routes/treinen die ik wil zien of maakt het je niets uit?
  • Zijn er bepaalde steden die ik wil bezoeken?
  • Zijn er bepaalde steden waar ik meerdere dagen wil verblijven?

Voor onze trip waren we tien dagen weg, waarvan zeven ‘reisdagen’. Voor ons was dit prima, hoewel ik in de toekomst wellicht nog een paar extra dagen zou nemen om een stadje beter te ontdekken.

Foto: Gotthard Panorama Express

Via het reisbureau maakten we gebruik van Interrail: de pas waar je voordelig door Europa kan reizen. Het was mijn eerste keer dat ik gebruik maakte van Interrail: voorheen als ik met de trein op reis ging, ging ik vaak naar één bestemming en was een Interrail pas niet nodig. Met het rondreizen door Zwitserland was Interrail ideaal: mocht je trein uitvallen, kan je zo een andere trein nemen, mits je het in de app zet. De interrail app was tijdens de reis ook zeer makkelijk in gebruik.

De Zwitserse spoorwegen zijn daarnaast van hoge kwaliteit: er is weinig uitval/vertraging en de treinen rijden goed op tijd. Je kan op de meeste stations ook borden zien met hoe laat je trein aankomt én hoe laat je trein vertrekt: best handig als je nog snel een winkeltje in wil! Op een bepaald moment hadden wij vervangend vervoer op onze reis naar Zermatt: uiteindelijk kwamen we, met een bus die twee station haltes verving, op precies dezelfde tijd aan. Ik hoef studenten niet uit te leggen hoe verbaasd ik was dat ik geen vertraging had opgelopen.

Wil je na een dag reizen ook een stad met het OV ontdekken? Dat kan! In veel Zwitserse steden krijg je als toerist bij je overnachting een pasje voor gratis (of hoge korting) OV. Zo kwamen wij aan in Chur, dropten we onze spullen bij het hotel en gingen wij met een kabelbaan van Chur naar Brambrüesch, op 1591 m hoogte. Met de toeristenpas konden wij met 50% korting naar boven, ideaal!

Zwitserland heeft diverse, prachtige routes en zo ook prachtige treinen. Wij hebben onder andere een trip gemaakt met de Glacier Express en de Gotthard Panorama Express. Hoewel de inspiratie voor onze trip begon bij de Glacier Express, was de Gotthard Panorama Express het hoogtepunt van mijn trip. Van Arth-Goldau naar Lugano werden wij meegenomen op een historische trip vol met geschiedenislessen over de treinroute. Het personeel was eigenlijk wat die reis zo geweldig maakte: ze waren allemaal zo enthousiast en kwamen vaak langs om belangrijke gebouwen en bezienswaardigheden aan te wijzen. Voor andere prachtige treinroutes, check vooral deze website.

Foto: Uitzicht van de kabelbaan in Chur

Als ik probeer stil te staan bij alles wat ik heb gezien, kom ik eigenlijk woorden tekort: elke stad die ik heb gezien was prachtig en zou ik een artikel aan kunnen wijden. Mocht je inspiratie willen, dan is hier een kleine overview van onze reisdagen en steden die wij bezocht hebben:

  • Utrecht → Basel
  • Basel → Olten → Arth-Goldau → Lugano
  • Lugano → Chur
  • Chur → Brig → Zermatt
  • Zermatt → Visp → Genève
  • Genève → Basel → Keulen
  • Keulen → Utrecht

Doordat Zwitserland verschillende taalregio’s heeft, kreeg ik het gevoel alsof ik naar verschillende landen ben geweest met verschillende culturen. Ik had voor mijn trip eigenlijk nooit stilgestaan bij de verschillende taalregio’s, maar ik vond het enorm leuk om te ervaren. Mocht je een kortere trip door Zwitserland nemen en wel verschillende taalregio’s ervaren, raad ik aan om naar Basel (Duits), Lugano (Italiaans) en Genève (Frans) te gaan.

Foto: Statistieken van mijn trip 

Voor mij waren qua steden de hoogtepunten Zermatt en Genève. Zermatt is een typische wintersportplaats waar je met de auto als toerist niet kan komen. In het dorp rijden elektrische wagentjes, maar de benenwagen is toch de meest gebruikte manier van vervoer.

Genève was voor mij speciaal omdat mijn vader hier vroeger heeft gewerkt: hierdoor kon hij mij rondleiden door de stad en mij veel verhalen van vroeger vertellen. Het was echt een once-in-a-lifetime ervaring voor mij en mijn vader, die in deze stad werkte toen hij net zo oud was als ik nu. Daarnaast is Geneve ook prachtig: de oude stad zit vol met historische plekken en het meer is natuurlijk wonderbaarlijk schoon.

Foto: Uitzicht vanuit de trein

Dankzij deze trip ben ik nu helemaal Zwitserland-fan én Interrail-fan. Ik durf met zekerheid te zeggen dat ik nog vaker in Zwitserland zal komen met de trein. Daarnaast ben ik, met dit mooie weer, stiekem aan het kijken welke andere mooie treinroutes er zijn in Europa. 

Tot slot: onze website staat vol met artikelen over duurzaam (trein)reizen. Bekijk daarom dus vooral ook deze artikelen:

Waar zou jij nog graag met de trein op vakantie gaan? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top